Złoty Medal
Międzynarodowych
Targów Poznańskich
:: Luksusowe i Ekskluzywne Prezenty ::

To, jaki prezent wybieramy świadczy nie tylko o nas samych,
ale i o tym, co myślimy o jego adresacie.

Compendium Ferculorum albo zebranie potraw…

Compendium Ferculorum albo zebranie potraw…Najstarsza książka kucharska. Staropolska kuchnia dworska, Przepisy »

Wymiar:15,5 x 22

Jak niezmiernie bogata była kuchnia staropolska?

Co tak bardzo podziwiali w niej cudzoziemcy. Za co sławili Polaków przed Niemcami i innymi nacjami.

Dowiesz się tego z niezwykłej książki kucharskiej pt. Compendium ferculorum albo zebranie potraw …, wydanej w 1682 r. Pokazuje ona jak uczynić sztukę z tak wydawałoby się prozaicznej czynności. Stanowi także świadectwo obyczajowości. Jadło podawane w niezwykłej formie cieszyło nie tylko podniebienie, ale i również oczy. Podziwiamy dzisiaj to bogactwo potraw, składników, przypraw, przepisów, naczyń i urządzeń kuchennych. Przede wszystkim zaś przyjemność, jaką potrafili czerpać nasi przodkowie z życia codziennego, w którym posiłki przyrządzone na odpowiednim poziomie, według najlepszych przepisów sprawiały ogromne zadowolenie i gwarantowały niezapomniane wrażenia.

Reprint tej niezwykłej książki kucharskiej wytłoczono w Oficynie Wydawniczej w Jędrzejowie w nakładzie 500 egz. Oprawiono ręcznie w skórę w Pracowniach Introligatorstwa Artystycznego Kurtiak i Ley w Koszalinie.

Sygnaturą KiL ( Kurtiak i Ley) ponumerowano egz. od 1 do 350. Całą edycję wykonano tak, jakby była zrobiona 325 lat temu. Papier ręcznie czerpany, skład czcionek ręczny, tłoczenie i oprawa w skórę również wykonana ręcznie.

Książka zawiera setki oryginalnych przepisów, dodatków i sekretów kuchni staropolskiej, francuskiej i innych z przed ponad trzech wieków. Jak się okazuje dość popularne w kuchni staropolskiej były przyprawy i owoce orientalne, ostrygi, żółwie, ślimaki, kawior, wszelkie mięsiwa, ryby i ciasta różnorakie.

Jest też kilka sekretów. Jak upiec kurcze w butli? Jak przyrządzić całą rybę tak, by jedna jej część była smażona, druga pieczona a trzecia gotowana? Kolejny sekret kuchmistrzowski – bardzo dobry i doświadczony dla chorych źle się mających i już o zdrowiu desperujących.

Cena: 2500,00 PLN

Dane Kontaktowe

Adres:
  • Kurtiak i Ley
  • ul. Szczecińska 1
  • 75–120 Koszalin
Tel.:
+48 22 10 06 212
+48 94 34 74 974
Kom.:
+48 500 29 55 88
Fax:
+48 94 34 74 976
E-mail:
art [at] kurtiak-ley.pl

Znajdziesz nas na